Så Äter Du Nyttigt För Under 50 Kr Per Dag: Billig Mat För Många 2025

Vet ni att vi i Sverige slänger ungefär 15 kilo mat per person varje år helt i onödan? Det är ju galet! Att hitta billig mat för många kan faktiskt både rädda miljön och din plånbok – något jag blivit lite besatt av de senaste åren. Jag har länge experimenterat med att äta nyttigt utan att behöva spendera en förmögenhet, och det är faktiskt fullt möjligt att hålla matkostnaderna under 50 kronor per dag.

När jag började fokusera på billiga basvaror som potatis, ris, pasta och torkade bönor upptäckte jag något spännande – det går att laga extremt billig mat som dessutom är suuuper hälsosam! Växtbaserade måltider är inte bara snällare mot plånboken utan också bättre för miljön. Jag har alltid tyckt om att utmana mig själv i köket, och den här budgetutmaningen visade sig vara både rolig och lärorik.

Med rätt planering kan du äta både varierat och näringsrikt utan att behöva oroa dig för matbudgeten. Som tur är älskar mina vänner också budgetmatlagning, så vi har delat massor av recept genom åren. I den här guiden delar jag med mig av mina allra bästa tips för att äta gott, nyttigt och billigt – något som blir allt viktigare för många av oss under 2025.

Bygg din kost kring de billigaste råvarorna

Jag har alltid tyckt att matlagning med begränsad budget faktiskt är lite som ett roligt pussel! Att skapa en prisvärd matkasse handlar egentligen om att bygga sin kost kring några enkla men fantastiska råvaror som ger sjukt mycket näring för pengarna. Genom smarta val kan du sänka dina matkostnader ordentligt utan att kompromissa med vare sig smak eller kvalitet.

Potatis, ris och pasta som bas

Dessa tre basvaror är liksom själva ryggraden i en budget-vänlig kost. Jag brukar variera mellan dem för att det inte ska bli tråkigt. Fullkornsalternativ som havregryn, brunt ris och fullkornspasta är inte bara prisvärda utan också rika på näring.

Potatis är min absoluta favorit – den är så otroligt användbar! Den kan tillagas på tusen olika sätt och är extremt mättande med endast 30 kcal per 100 gram. Min kompis Lisa lärde mig att göra potatisplättar av riven potatis som blivit lite mjuk – det blev faaantastiskt gott med lite gräddfil till!

För dig som vill variera dig finns också alternativ som vitkål (4,7 g kolhydrater per 100 gram) och blomkål som faktiskt kan användas som ersättning till potatismos. Blomkålsmos blev en överraskande hit när jag bjöd några vänner på middag förra månaden.

Torkade baljväxter: linser, bönor och ärtor

Baljväxter är något av en budgethjälte i köket. De innehåller ungefär lika mycket protein som kött och fisk – cirka 20 gram per 100 gram i torkat tillstånd. Dessutom är de generellt mycket billigare än andra proteinkällor. Torkade linser kostar bara cirka 5 kronor per 100 gram och innehåller hela 9 gram protein.

Ett riktigt bra tips är att köpa de torkade varianterna som du blötlägger och kokar själv – det blir betydligt mer prisvärt än färdiga konserver. Jag brukar blötlägga en större mängd bönor på söndagkvällen och sedan koka dem i omgångar under veckan. När jag väl hade vant mig vid rutinen tog det knappt någon extra tid alls.

Jag växlar gärna mellan olika sorters baljväxter:

  • Röda linser passar utmärkt i indiska grytor och lasagne (min sambo trodde faktiskt att det var köttfärs första gången!)
  • Kidneybönor och svarta bönor blir perfekta i chiligryta
  • Kikärtor med sitt höga proteininnehåll fungerar bra i hummus och curryrätter

Säsongsanpassade grönsaker och frukter

Att äta efter säsong är en av de mest effektiva strategierna för att spara pengar på mat. Säsongsanpassade råvaror har ofta lägre pris eftersom tillgången är god. Som tur är finns det något gott att välja på oavsett årstid!

Under vinterhalvåret är rotfrukter, kål, citrusfrukter och äpplen prisvärda val, medan primörer passar på våren och nyskördade frukter, grönsaker och svamp på hösten. Jag älskar höstens svampsäsong! Då brukar jag och min vän Anna ge oss ut i skogen med korgar och komma hem med massor av kantareller som vi sedan steker med vitlök och lite timjan. Nom nom!

Frysta grönsaker är även de ett bra alternativ. De är många gånger lika näringsrika som färska eftersom de fryses direkt efter skörd, och du slipper problemet att de blir dåliga. Bunkra gärna när din favoritfrukt är i säsong och frys in för senare användning. Jag har alltid frysta bär hemma till smoothies och gröt.

Köp storpack för bättre kilopris

Ett enkelt sätt att pressa priset är att köpa större förpackningar. Mat i storpack har oftast ett betydligt lägre kilopris, vilket gör att du får mer för pengarna. Detta gäller särskilt torrvaror som pasta, ris och torkade bönor.

För att undvika matsvinn när du köper storpack kan du dela upp varorna i mindre portioner. Frys exempelvis in köttfärs i mindre förpackningar eller dela upp större mängder grönsaker för senare användning. Jag och mina grannar brukar faktiskt ibland gå ihop och köpa riktigt stora förpackningar tillsammans som vi sedan delar upp – det blir både roligare och billigare!

Genom att kombinera dessa strategier – basvaror, baljväxter, säsongsanpassning och storpack – kan du bygga en kost som är både extremt billig och jättegod. Men osten… den har jag svårt att snåla in på. En god bit parmesan kan göra underverk för en enkel pastarätt!

Planera dina måltider för att spara pengar

Vet ni vad som är hemligheten bakom att äta billigt? Planering, planering, planering! Det låter kanske tråkigt, men jag lovar att det faktiskt kan bli riktigt kul. När man strukturerar sina måltider i förväg minskar man inte bara matsvinnet utan också alla de där onödiga utgifterna som dyker upp när man spontanhandlar. Jag var själv en mästare på impulsköp tidigare – tills jag insåg hur mycket pengar som försvann varje månad.

Skapa en veckomatsedel

Det mest effektiva sättet att spara pengar på mat är helt enkelt att planera veckans alla måltider. Det första jag gör varje söndag är att kika i kylskåp och skafferi för att se vad som redan finns hemma. Det är ju det smartaste! Sedan bygger jag min meny kring dessa ingredienser istället för att köpa nytt i onödan. Min bästa vän i mataffären? En konkret inköpslista baserad på veckomatsedeln – med den minskar risken för impulsköp otroooligt mycket.

Ett tips som fungerat jättebra för mig är att göra storhandling bara en eller två gånger i månaden. Sedan kompletterar jag med färskvaror när det behövs. Det har verkligen begränsat mina besök i mataffären och därmed alla tillfällen då jag frestas att köpa saker som inte står på listan. Ost är ju fortfarande min svaghet…

Gör storkok och frys in

Med storkok sparar du både tid och pengar – två saker jag verkligen värdesätter! Grytor, soppor och gratänger blir perfekta rätter att laga i stora mängder eftersom de:

  • Behåller smaken fantastiskt bra när man fryser in dem
  • Ofta innehåller billiga ingredienser som rotfrukter och baljväxter
  • Räddar mig på stressiga dagar när jag bara vill värma något gott

Det är faktiskt helt galet dyrt att äta lunch ute varje arbetsdag – cirka 1500 kronor per månad försvinner bara sådär! De pengarna sparar jag hellre till något roligare. Mina kollegor brukar alltid bli nyfikna på mina hemlagade matlådor, som både ser godare ut och kostar en bråkdel.

Använd råvaror i flera rätter

Smarta besparingar handlar också om att tänka på hur råvarorna kan hänga ihop. Om jag köper en förpackning grädde till en rätt, planerar jag alltid vad nästa måltid ska bli så att jag använder resten av grädden. Det minimerar svinnet och gör att jag får ut mesta möjliga av mina inköp. Men osten. Den går liksom alltid åt i vårt hushåll, så där finns aldrig något svinn!

Anpassa efter säsongens priser

Att äta efter säsong är både ekonomiskt smart och mycket godare. Priserna varierar ju enormt under året! Frukt och grönt blir betydligt billigare när de är i säsong, och smakar dessutom tusen gånger bättre eftersom de skördats när de är som mest mogna. Under vårvintern älskar jag att experimentera med rotfrukter, medan sommar och höst är perfekta för färska bär, grönsaker och svamp. Nom nom!

Genom att kombinera alla dessa strategier kan du äta extremt billigt utan att kompromissa med varken smak eller näringsvärde. Det är faktiskt jätteroligt att experimentera med budgetmatlagning när man väl kommer igång!

Minska matsvinn och använd allt du köper

Vet ni att vi i Sverige slänger cirka 33 kilo mat per person varje år? För en familj med två vuxna och två barn blir det hela 130 kilo! Det är ju helt galet mycket mat som åker direkt i soporna. Min största matbudgetbesparing har faktiskt varit att bli riktigt bra på att minska matsvinnet. Det är en sån där vinn-vinn grej – både plånboken och miljön tackar dig.

Laga mat på rester

Jag har alltid tyckt att rester är en bonus, inte något tråkigt som ska ätas för att det “måste” ätas upp. Hemma hos mig blir det ofta “restotto” – alltså en samling av allt möjligt som blivit över. Pasta från igår? In i en omelett! Ris som blivit torrt? Perfekt i en gratäng! Potatis som sett bättre dagar? Gör en paj!

Mina skrumpna grönsaker får alltid en chans till i köttfärssåsen eller i en värmande soppa. Överbliven risotto blir helt faaantastiska arancini (risbollar) dagen efter, och kokt ris som ingen orkar äta funkar suuuper bra som utfyllnad i vegobiffar. Till och med en liten mängd soppa kan bli basen till världens godaste pastasås till lunch nästa dag.

Förvara maten rätt

Att förvara maten rätt gör verkligen skillnad. Ju kallare maten förvaras, desto längre håller den – det är en tumregel jag alltid följer. Mitt kylskåp håller jag på +4°C, och frysen på -18°C.

Olika saker vill förvaras på olika sätt, och det tog mig några år att lära mig vad som ska ligga var:

  • Gurka, banan och aubergine trivs bäst i ett svalt skafferi (runt 12-15°C)
  • Tomat och avokado blir faktiskt bäst i rumstemperatur
  • Råa ägg håller flera veckor efter bäst före-datum i kylen
  • Ost (min stora kärlek!) håller länge i kylskåp och kan frysas om du upptäcker ett fynd på extrapris

Jag är aldrig rädd för att lukta och smaka på mat som passerat sitt bäst före-datum – det är sällan farligt. Men livsmedel med “sista förbrukningsdag” är jag lite mer försiktig med, särskilt när det gäller kyckling.

Frys in överblivna råvaror

Frysen är min absoluta bästis när det gäller att minska matsvinn. Nästan allt går att frysa! Smak, konsistens och näring bevaras fint där inne i kylan. Maten blir heller aldrig farlig av att ligga länge i frysen, även om den kan bli lite tråkigare i smaken med tiden.

Min favorit är att spara ostkanter (ni vet ju redan att jag är en ostlover av rang). Dem river jag ner och fryser för att senare ha till gratänger eller på pizza. Även pasta och ris går utmärkt att frysa för att användas när inspirationen tryter. För kött, fisk och färdiglagad mat sätter jag alltid på en liten lapp med datum – annars är risken att mystiska lådor samlas i frysen.

Använd hela grönsaken – även blast och stjälkar

Det här fick jag lära mig av min farmor – blast och stjälkar är ofta fulla av vitaminer! Morotsblast använder jag som persilja eller mixar till en ljuvlig gremolata med vitlök, olja och citron. Rödbetsblast påminner faktiskt om mangold och blir helt underbar när man fräser den med lite vitlök.

Broccoli- och blomkålsstockar samt blad som de flesta slänger är egentligen jättegoda i soppor eller gratänger. Även kålrabbi och kålrot har blast som är mycket användbar. Ett av mina favoritknep är att fördela blomkåls- och broccoliblast på en plåt, ringla över lite olivolja, krydda och rosta i ugnen – det blir ett billigt och näringsrikt tillbehör som dessutom är sjukt gott!

Genom att minimera ditt matsvinn får du mer mat för pengarna och bidrar samtidigt till en bättre miljö. Jag upplever att begränsningar av den här typen faktiskt har varit ett under för min kreativitet i köket!

3 enkla recept för extremt billig mat

Jag ÄLSKAR att experimentera med billig mat som både mättar och smakar fantastiskt! Här kommer tre av mina absoluta favoritrecept som jag och mina vänner har njutit av om och om igen. Med dessa recept kan du äta nyttigt för under 50 kr per dag, och jag lovar att du inte kommer att sakna dyrare alternativ. Det bästa är att de är så enkla att laga!

Potatis- och grönsaksgratäng

Den här gratängen är mitt räddande kort när jag har gäster på middag men har tajt budget. Såååå god och mättande! Du behöver cirka 1 kg potatis, 2 gula lökar, 2 vitlöksklyftor, 200 g grönkål (eller vilken säsongsgrönsak du har hemma), 3 dl grädde (jag använder ofta växtbaserad för att pressa priset ännu mer) och 2 dl riven ost.

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen och löken tunt – ju tunnare desto godare blir det! Hacka vitlöken fint och skölj grönkålen. Lägg sedan allt i lager i en smord ugnsform. Häll över grädden, salta och peppra ordentligt. Jag brukar också slänga i lite torkad timjan om jag har, men det är absolut inget måste. Toppa med den rivna osten och in i ugnen i 30-40 minuter tills gratängen är gyllenbrun och potatisen mjuk.

Jag brukar göra den här rätten ännu billigare genom att använda grönsaker som håller på att bli dåliga i kylskåpet. Rädda maten, rädda plånboken! Nom nom!

Kryddiga bönburgare

Bönburgare är mitt absoluta favoritexempel på hur lyxig känsla man kan få av budget-mat. För fyra portioner behöver du 6 dl kokta svarta bönor (cirka 2,5 dl torra), 1 gul lök, 0,5 dl potatismjöl, örtkryddor som du gillar, lite salt och peppar.

Börja med att blanda 1 msk chiafrön med 1 msk vatten och låt stå tills det blir gelaktigt. Under tiden mixar du bönorna grovt – jag tycker det ska finnas lite bitar kvar för att få till den där perfekta konsistensen. Blanda sedan bönmassan med finhackad lök (som jag brukar fräsa lätt först för extra smak), salt, peppar och kryddor.

Rör ner chiageléet och tillsätt potatismjöl tills smeten håller ihop. Forma till fyra biffar – jag brukar strö över lite sesamfrön för att ge dem extra smak och crunch. Stek dem sedan i olja på medelvärme i cirka 3-5 minuter per sida. När mina barn var små trodde de att det var “lyxburgare” vi åt, och jag berättade såklart ingenting annat!

Krämig linssoppa

Röda linser är min absoluta räddare i budgetnöden! De är extremt billiga men innehåller massor av protein och fibrer. För en supergod soppa till fyra personer blandar du 2 dl torkade röda linser, 1 burk kokosmjölk, 1 förpackning krossade tomater, 6 dl vatten och 2 buljongtärningar.

Koka upp alltihop i en kastrull och låt sjuda i cirka 10-15 minuter tills linserna är mjuka. Sen kryddar du med lime, salt och peppar. Det blir såååå gott! Jag gillar att göra soppan lite asiatisk ibland genom att tillsätta hackad lök, ingefära och morötter innan kokning.

Mixa soppan slät med stavmixer om du vill ha den krämig. Den här billiga måltiden blir helt fantastisk med lite hembakat bröd till och kan frysas för matlådor. Min kompis Lisa var helt övertygad om att det var en dyr restaurangsoppa första gången jag bjöd henne på den här – jag avslöjade såklart inte hur löjligt billig den är att laga!

Slutsats

Jag har verkligen insett att äta nyttigt faktiskt inte behöver kosta en förmögenhet. Genom att bygga måltider kring billiga basvaror som potatis, bönor och säsongsbetonade grönsaker kan vem som helst hålla matkostnaderna under 50 kronor per dag. Dessutom blir resultatet både näringsrikt och miljövänligt – en faaaantastisk bonus!

Planering är utan tvekan nyckeln till framgång. Med genomtänkta veckomenyer, storkok och smart användning av rester minskar du både matsvinn och onödiga utgifter. Visste ni att en familj på fyra personer kan spara tusentals kronor årligen bara genom att ta hand om mat som annars skulle slängas? Det är ju helt galet när man tänker på det!

Recepten jag delat visar hur enkelt det faktiskt kan vara. Potatisgratängen, bönburgarna och linssoppan är bland mina favoriter. De bevisar att billig mat också kan vara varierad och smakrik. Under 2025, när många av oss känner ekonomisk press, blir dessa strategier ännu viktigare.

Min resa mot budgetvänlig matlagning började med små steg. Jag testade ett nytt recept i veckan och fokuserade först på att minska mitt matsvinn. Det var faktiskt inte svårt alls när jag väl kom igång! Efterhand upptäckte jag att både plånboken och miljön mådde bättre. Samtidigt lärde jag mig uppskatta enkla, näringsrika råvaror på ett helt nytt sätt.

Som tur är har mina vänner också hakat på – vi delar recept och budgettips med varandra hela tiden nu. Det har blivit något av en tävling att se vem som kan laga den godaste måltiden för minst pengar. Jag uppmuntrar verkligen er att testa! Börja i liten skala. Prova något av recepten jag delat och se hur det går. Det kommer bli både godare och enklare än du tror – det lovar jag!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev
    Få de senaste budgetvänliga recepten, värdefulla tips och exklusiva erbjudanden.
    Avsluta abonnemang eller kontakta oss när som helst. Se vår Integritetspolicy.
    Om Oss
    Målet med budgetrecept.se är prisvärd matlagning för alla. Hitta enkla recept som minskar matsvinn och kostnader. Få tips på middagar och smarta sätt att använda rester för att maximera det du har hemma.
    © 2025 budgetrecept.se | Användarvillkor | Integritetspolicy | Redigera Inställningar