Macarons på kikärtsspad
Av Joakim Lindqvist
Uppdaterad May 3, 2025
1 timme och 35 minuter totalt
(1 timme och 15 minuter förberedelse, 20 minuter tillagning)
Ca 70kr i råvarukostnad

Dessa klassiska franska kakor görs helt utan ägg men med aquafaba (kikärtsspad) och smakar fantastiskt. Budget recept för hemmabagare som vill imponera – till ett lägre pris än konditoriet.

Ingridienser
Kikärtsspad - 
225 
ml 
 - (Reducerad från 225ml till 150ml)
Socker - 
200 
 - (Till sockerlagen)
Vatten - 
60 
 - (Till sockerlagen)
Florsocker - 
200 
 - (Siktas)
Mandelmjöl - 
200 
 - (Sikta tillsammans med florsockret)
Vinäger - 
tsk 
(5
 g)
Instruktioner
Steg 1
Reducera aquafaban: Skaka kikärtsburken innan du öppnar den för att blanda proteinerna. Häll spadet i en kastrull och reducera på låg värme tills ca en tredjedel kokat bort. Låt svalna. Det är okej om det inte blir geléliknande – det fungerar ändå.
Steg 2
Rengör redskap: Diska visp och bunke noggrant med varmt vatten och diskmedel. Torka med hushållspapper, häll 1 tsk vinäger i bunken och torka invändigt samt vispen och silikonmattor om du använder sådana.
Steg 3
Förbered allt: Receptet kräver snabba moment. Ha alla ingredienser och redskap redo innan du börjar.
Steg 4
Sätt ugnen på 155°C (silikonmatta) eller 150°C (bakplåtspapper).
Steg 5
Vispa 75 g av den reducerade aquafaban med vinäger tills du får mjuka toppar (soft peaks).
Steg 6
Samtidigt: Koka upp socker och vatten utan att röra. Använd termometer och värm till 118°C.
Steg 7
Sikta florsocker och mandelmjöl i en stor skål.
Steg 8
När sockerlagen nått 118°C, häll den långsamt i marängen medan mixern kör på medel. Höj till medelhög hastighet och vispa tills bunken känns sval. Marängen ska vara glansig och ribbig.
Steg 9
Blanda resterande 75 g aquafaba med de torra ingredienserna till en mandelmassa (marzipan).
Steg 10
Vänd ner hälften av marängen i mandelmassan tills allt är jämnt blandat.
Steg 11
Vänd försiktigt ner resten av marängen. Fortsätt vända tills du kan rita en “8” med smeten som faller från spateln.
Steg 12
Fyll en spritspåse med smeten. Förslut påsen.
Steg 13
Spritsa rundlar på bakplåt – ca 2,5 cm breda – med jämna mellanrum.
Steg 14
Dunka plåten mot bänken 20–30 gånger för att ta bort luftbubblor. Stick ev. bubblor med en tandpetare.
Steg 15
Låt kakorna vila tills de fått en matt yta och inte fastnar på fingret – ca 30–60 minuter.
Steg 16
Baka mitt i ugnen i 20–22 minuter beroende på underlag. Rotera plåten efter halva tiden vid ojämn värme.
Steg 17
Låt svalna helt innan du lossar dem. Får du inte loss dem, frys plåten i 5 min.
Steg 18
Fyll med t.ex. smörkräm, ganache eller cookie butter. Vid blöta fyllningar – lägg en barriär med smörkräm först. Låt gärna mogna i kylen 24 timmar innan servering.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Få de senaste budgetvänliga recepten, värdefulla tips och exklusiva erbjudanden.
Avsluta abonnemang eller kontakta oss när som helst. Se vår Integritetspolicy.
Om Oss
Målet med budgetrecept.se är prisvärd matlagning för alla. Hitta enkla recept som minskar matsvinn och kostnader. Få tips på middagar och smarta sätt att använda rester för att maximera det du har hemma.
© 2025 budgetrecept.se | Användarvillkor | Integritetspolicy | Redigera Inställningar